Intelligent app tager kampen op mod hudkræft

Brian Vangsgaard har på egen krop oplevet konsekvenserne ved hudkræft. Under forløbet konstaterede han, at dermatologerne mangler det, der vil kunne identificere forandringer i huden, lang tid før man kan i dag. Sammen med Uptime Development og Teknologisk Institut tog han sagen i egen hånd og udviklede SkinChange.AI.

Helt i starten pressede jeg på med, at der ikke skulle bruges for meget tid på projektledelse, men der er jeg glad for, at Uptime pressede tilbage, fordi de har erfaringen med det. Selvom jeg er en erfaren projektleder i mit fag, er der stor forskel på at være projektleder med et dybere it-kendskab.

Vi har en åben og ærlig dialog, hvor de godt tør skyde mine idéer ned. Den sparring, jeg har haft med Uptime, har været god. Jeg er jo en enmandshær, så det har været rart at have dygtige fagfolk med holdning og forretningsforståelse med i udviklingen, understreger Brian Vangsgaard.

Jeg havde idéer til, hvordan appen skulle fungere, men Uptime har fået den til at se endnu federe ud, og det giver en bedre brugeroplevelse. De er vant til at bygge apps, og det afspejler sig i deres arbejde. Når jeg er kommet med nogle skærmopsætninger, som jeg tænkte, den skulle se ud, så har de været gode til at oversætte det til app-verdenen og komme med forslag og ændringer.

BRIAN VANGSGAARD
Stifter af SkinChange.AI

Forandringer i huden

Som tusindvis af andre danskere har Brian Vangsgaard fået fjernet hudkræft. Da dermatologen efterfølgende undersøgte ham, forsikrede hun, at der ikke var mere. Men et par måneder senere fandt han selv forandringer i huden, tog til lægen, og her bekræftede de, at det var kræft, på trods af at de ikke tidligere havde opdaget noget.

– Forløbet skabte usikkerhed for mig, og jeg var overrasket over, at de ikke fandt det i første omgang. Derfor tænkte jeg, at det måtte kunne lade sig gøre at udvikle et værktøj, der kunne hjælpe dermatologerne, så de langt hurtigere og nemmere kan opdage forandringer i huden, fortæller Brian Vangsgaard.

Han understreger, at tid er en alt afgørende faktor i kampen mod kræft.

– Hvis du for eksempel får fjernet modermærkekræft, inden det spreder sig til lymferne, har du 99 procents sandsynlighed for at være i live efter fem år. Hvis det derimod har spredt sig til lymferne, er chancerne for overlevelse på ca. 70 procent, og hvis det spreder sig til fjerne organer, er sandsynligheden helt nede på ca. 30 procent. Så det er vigtigt at finde kræften i tide, siger Brian Vangsgaard, der derfor gik i krig med at udvikle appen SkinChange.AI.

– Vi manglede et produkt, der fortæller, hvor eksperterne skal kigge. Den udfordring kan SkinChange.AI løse. Appen stiller ikke diagnoser, det er vigtigt at understrege, men den fortæller dig, at noget har ændret sig på kroppen, forklarer Brian Vangsgaard.

En god brugeroplevelse

For at få ført sin idé ud i livet tog han fat i Uptime Development, som har hjulpet ham med at udvikle appen, der kan guide patienter til at tage billeder af kroppen. I første omgang var der tale om en prototype til test, men nu er appen klar til at hjælpe mennesker over hele verden i kampen mod hudkræft.

Konkret tager SkinChange.AI 21 forskellige billeder af kroppen fra forskellige vinkler, og samme billeder tages igen efter en rum tid. Har noget forandret sig, slår algoritmen automatisk ud. Det kan være en bums, et sår eller et modermærke. Ændringer, der ikke ser normale ud, kan man så tage med til sin læge eller dermatolog til nærmere undersøgelse.

Appen kan hjælpe med at minimere underdiagnosticering, ved at lægerne får set på de kritiske ændringer tidligt. Samtidigt kan overdiagnosticering minimeres, fordi lægerne lettere vil kunne udelukke ikke relevante mærker på huden med patientens billedarkiv. Her kan det ses, at mærket ikke har ændret sig over tid.

– Mit produkt er ikke løsningen på alle problemstillinger, men kan appen hjælpe bare nogle få mennesker, så har rejsen været det hele værd. Et af de første spørgsmål en person mødes med hos hudlægen er, om man selv har lagt mærke til noget nyt. Det spørgsmål vil appen være perfekt til at besvare og dermed sikre fokus på det vigtigste under konsultationen.

Brian Vangsgaard valgte i første omgang samarbejdet med Uptime Development på grund af deres erfarne udviklere, og fordi deres kontor er så tæt på, at han nemt kan besøge dem fysisk, når noget skal vendes og diskuteres.

– Jeg havde idéer til, hvordan appen skulle fungere, men Uptime har fået den til at se endnu federe ud, og det giver en bedre brugeroplevelse. De er vant til at bygge apps, og det afspejler sig i deres arbejde. Når jeg er kommet med nogle skærmopsætninger, som jeg tænkte, den skulle se ud, så har de været gode til at oversætte det til app-verdenen og komme med forslag og ændringer.

Åben og ærlig dialog

– Helt i starten pressede jeg på med, at der ikke skulle bruges for meget tid på projektledelse, men der er jeg glad for, at Uptime pressede tilbage, fordi de har erfaringen med det. Selvom jeg er en erfaren projektleder i mit fag, er der stor forskel på at være projektleder med et dybere it-kendskab.

– Vi har en åben og ærlig dialog, hvor de godt tør skyde mine idéer ned. Den sparring, jeg har haft med Uptime, har været god. Jeg er jo en enmandshær, så det har været rart at have dygtige fagfolk med holdning og forretningsforståelse med i udviklingen, understreger Brian Vangsgaard.

Brian Vangsgaard fik en investor med på SkinChange.AI tilbage i 2022, hvilket har sikret, at appen er blevet færdig og lagt på AppStore i starten af februar 2023.

Uptimes team bag løsningen

it

Mathias Jørgensen, projektleder

Maria Galsgaard, projektleder

Mathias Pedersen, udvikler

Bjarke Søgaard, udvikler

Mikkel Nøhr Buhl, udvikler

Vil du høre mere?

Kontakt os for en snak om, hvordan vi kan hjælpe jer i mål med jeres næste IT-projekt.

kontakt johan

Johan Pedersen

Business Development Manager