Stor undersøgelse: Nye spillere stikker hovedet frem i JavaScript-verdenen

Ifølge den nyeste State Of JavaScript-undersøgelse fortsætter React sin sejrsgang og er både det mest anvendte og mest kendte JavaScript frontend framework. Udviklerne viser samtidig en større og større interesse for Svelte, SvelteKit og Solid.

I år er React, Angular, Vue og Svelte de mest benyttede af de kendte JavaScript frontend frameworks, mens det kun i mindre grad anbefales at arbejde med Angular og Ember frameworks, selvom de fleste af dem virkelig appellerer til udviklere.

React topper, mens Ember daler

I dag er React det klart mest populære framework, og det vil den blive ved med at være i et stykke tid. Det er, hvad udviklere og kunder ønsker, og hvad den mest omfattende brugerbase understøtter. React er det rigtige valg til at skabe en bred vifte af forskellige produkter, så det er ikke underligt, at det forholder sig sådan, siger Raimo Seero, Chief Technology Officer hos Uptime.

Undersøgelsen viser, at hvis udviklerne var i stand til at vælge deres egne frameworks til hvert projekt, ville Svelte, Solid, Vue, React og Lit blive foretrukket. Det er også de teknologier, der er størst interesse for.

Hvis man ser på de teknologier, som udviklerne rent faktisk har anvendt og vil anbefale at vende tilbage til, er det igen Solid, Svelte, React, Vue og Alpine, der ligger øverst på ranglisten. I årenes løb har interessen for Svelte og React været den mest stabile, mens interessen for Angluar, Preact og Ember viser en nedadgående tendens.

Backend frameworks ligger stabilt

I rangeringen af de mest anvendte backend frameworks har billedet været uændret i mange år: Express og Next er de mest efterspurgte, efterfulgt af Gatsby og Nuxt. Men hvis man ser på de frameworks, som udviklerne er mest interesserede i, har de ældre spillere taget et kraftigt hop ned ad ranglisten, mens frameworks som SvelteKit, Remix og Astro har etableret sig i top tre.

– Sammenlignet med frontend frameworks forbliver verdenen af backend frameworks ret stabil. Hvert år kommer en ny spiller på markedet, der tiltrækker udviklernes opmærksomhed, men når man ser på, hvad der sker i den virkelige verden, kan man være helt sikker på, at de nye ikke er ved at kravle op ad ranglisten med gedigne og gennemprøvede teknologier. Der er bestemt forsøg på at bruge dem her og der, men de skal kunne bevise deres værd, før de kan blive mainstreamløsninger, siger Raimo Seero.

Udvikling af mobil- og desktopapplikationer

I arbejdet med at skabe mobil- og desktopapplikationer har udviklerne benyttet sig mest af Electron, React Native og Cordova, mens Tauri, som forblev i top ti af de mest anvendte frameworks i 2022, var i stand til at tiltrække mest interesse. Ser man på, hvilke frameworks udviklerne ville være mest glade for at arbejde med igen, er det Tauri, Kondensator, Electron og React Native, der bliver nævnt.

Ifølge den årlige undersøgelse forbliver TypeScript en urokkelig leder i JavaScript-verdenen med 69% af respondenterne bag sig. I mindre skala bruger udviklerne også Elm, Flow og CoffeeScript i deres arbejde. I runtime-visningen er det mest populære valg fortsat Node, som benyttes af mere end 71% af respondenterne, mens ESLint og Prettier i brugsvisningen indtager førstepladsen.

– Vi kan se, at JavaScript-verdenen stadig udvikler sig med en utrolig hastighed, men når det gælder større projekter, er udviklere mere tilbøjelige til at stole på teknologier, der har været driftssikre gennem årene. Det bliver spændende at se, om og hvornår de nye spillere kan få fodfæste, siger Raimo Seero.

Hele undersøgelsen kan læses her.