Internt møde imellem projektleder og business development manager

React og Node tager førertrøjen i international undersøgelse

Hvis der er én ting, der står klart, efter at Stack Overflows årlige udviklerundersøgelse er udkommet, er det, at der ikke er nogen, der matcher Node, React og andre relaterede JavaScript teknologier.

React og Node er samtidig blevet de mest ønskede teknologier blandt de udviklere, der endnu ikke bruger dem i deres daglige arbejde, bemærker Margus Eha, der er administrerende direktør i Opus, som er en del af Uptime-familien.

I år er det 10. år i træk, hvor JavaScript topper som det førende sprog blandt professionelle udviklere, og det er første år, hvor TypeScript er kommet ind i top fem. Ser man på web frameworks, er billedet lige så klart: Node.js er førende efterfulgt af React.js og med Express og Nest lige i hælene.

– Med web frameworks er det interessant at lægge mærke til forskellen mellem professionelle udviklere og nye brugere. For fagfolk er brugen af Node og React næsten den samme og ligger på omkring 45 %, mens Node er foran med næsten 63 % sammenlignet med Reacts 43 % blandt de udviklere, der stadig tager de første skridt på området, siger Marqus Eha.

Det viser tydeligt, ifølge direktøren, at yngre udviklere ser Node som fremtiden og som den mest optimale framework at bruge deres energi på.

– Men jeg er glad for at se, at selv yngre udviklere forstår, at når det kommer til rene frontend-færdigheder, er React vejen frem. At kunne beherske både React og Node giver dig en stor fordel, og det er værd at bruge tid på at sætte dig ind i dem begge, mener Marqus Eha.

Hvem ønsker at arbejde med hvad?

Kigger vi på, hvad teknologiudviklere rent faktisk ønsker at arbejde med, står React igen øverst på listen med næsten en fjerdedel af stemmerne. Imidlertid siger næsten 32 % af deltagerne i undersøgelsen, at de i nogen grad frygter at arbejde med React. Til sammenligning gruer 16 % for at arbejde med det mest populære framework i år, Phoenix.

– Det er forståeligt. React og Node er utrolig populære, så folk kender dem og ved, hvor deres svage punkter er. Med mindre anvendte teknologier som Phoenix eller Svelte er disse underlige og irriterende ting endnu ikke trængt igennem den lyserøde sky af fantastisk og nyt, siger Marqus Eha.

– Men som tiden går, og flere mennesker prøver dem, vil de også afsløre deres fejl og mangler, fortsætter han.

Når man ser på, hvem der ønsker at arbejde med Node og React, er det klart, at der er nogle sammenhænge: Udviklere der arbejder med React, vil arbejde med Node og omvendt. På den anden side er React også meget ønsket af brugere, der arbejder med Angular og Express, mens Node benyttes af folk, der for det meste arbejder med Next og Express.

– I sidste ende bruger de fleste store projekter en række forskellige frameworks, så det er forståeligt, at udviklere, der arbejder med den ene, har lyst til at prøve de andre. Det er bare vigtigt at vide, hvilken man skal vælge, og hvor man skal bruge sin tid, siger Marqus Eha.

– Med det i tankerne, og hvis du stadig tænker på, hvor du skal starte, vil jeg foreslå at starte med React og Node. Markedet er brandvarmt, og der er et stort behov for React-, Node- og full stack udviklere. Hvis du leder efter sikkerhed og tryghed, så skal du gå med dem, anbefaler Marqus Eha.

Opus blev en del af Uptime i 2020.

Se resultaterne af undersøgelsen

Vil du høre mere?

Kontakt os for en snak om, hvordan vi kan hjælpe jer i mål med jeres næste IT-projekt.

kontakt johan

Johan Pedersen

Business Development Manager