5 Node web frameworks du skal holde øje med

Node tilbyder udviklere mange muligheder, og som tiden går, bliver udvalget af Node web frameworks også mere omfattende. Det er dog ikke alle nye frameworks, der kan overleve vokseværk, og det betaler sig for udviklerne at vide, hvilke frameworks de skal bruge tid på, og hvilke de skal holde fingrene fra. 

Der er både utroligt nyttige og lidt mindre nyttige frameworks i Node-økosystemet, men Node-udviklere skal være bekendt med de forskellige muligheder og forstå, hvilke problemer de enkelte frameworks er designet til at løse. Her får du et overblik over, hvad der er værd at vide om de forskellige frameworks.

Express

Express er en af de mest populære og dominerende Node web frameworks, som næsten alle andre sammenlignes med. Express er i sagens natur designet til at skabe backends til web- og mobilapplikationer samt til at bygge praktiske og hurtige API’er.

Ifølge forskellige undersøgelser kan brugen af Express hjælpe udviklerne med at reducere programmeringstiden med mere end halvdelen, da det giver adgang til en lang række funktioner og kodelagre, der kan anvendes på projekter. Nøglefunktionerne i Express er middleware, routing, templatering og bredt baserede fejlfindingsløsninger.

Express er i sagens natur et enestående framework, der giver udviklere mere frihed og fleksibilitet til at realisere deres vision.

Nest

Nests mål er at gøre det så nemt som muligt at bygge skalerbare, hurtige og robuste server-til-server-applikationer. Nest bruger Express som standard til opgaverne, hvilket kan ændres til Fastify, hvis det ønskes, men

i modsætning til Express er Nest en menings-framework. Det betyder, at den mere præcist foreskriver, hvordan forskellige resultater skal nås, hvilket vidner om en passende struktur, som også straffer udvikleren i tilfælde af afvigelser fra frameworken.

Nest er hurtig at komme i gang med, og frameworket tilbyder en bred vifte af funktioner baseret på TypeScript. Nest er fint kompatibel med en lang række databaser og tilbyder afhængighedsinjektionsfunktionalitet for at gøre samarbejdet med forskellige frontend frameworks så smertefri som muligt.

Svelte

Svelte er en ret ny spiller i Nodes framework-verden, der forsøger at bringe det bedste fra flere verdener sammen – for at gøre det så nemt som muligt at oprette både API’er og applikationer på serversiden. Med Svelte kan du oprette moderne og hurtige, statiske webapps, hvor hovedfokus er, at udviklere skal skrive så lidt kode som muligt, hvilket gør det muligt at oprette forskellige genanvendelige komponenter. Et andet vigtigt kendetegn ved Svelte er, hvordan det håndterer kodebehandling.

I modsætning til andre frameworks finder kodebehandling sted under kompilering, hvilket gør udviklingsprocessen hurtigere og applikationer mere kompakte. Skrevet ved hjælp af Svelte ligner koden ren JavaScript og kræver stort set ikke specielle løsninger eller læring af komplekse specielle begreber.

Meteor

Meteor er designet til hurtig prototyping og opbygning af applikationer, der skal køre på flere platforme. Meteor arbejder med MongoDB og GraphQL og er relativt enkel af natur, hurtig og med en overkommelig indlæringskurve.

Meteors største salgsargument er muligheden for at oprette apps, der fungerer på samme måde på tværs af mange forskellige platforme – en funktion, der er praktisk, når man for eksempel bygger PWA’er og hybridapps. I modsætning til mange andre Node web frameworks er Meteor-community ret lille, og dets nøjagtige fremtid er uvis. Det er dog en god løsning, når du har brug for at bygge noget hurtigt, omkostningseffektivt og uden at bekymre dig om applikationens langsigtede fremtid.

Koa

Koa er udviklet af skaberne af Express og sigter mod at være et mindre og mere robust alternativ til opbygning af webapplikationer og API’er. Koa er baseret på asynkrone funktioner, som gør det muligt at undgå brug af tilbagekald og gør fejlhåndtering lettere og hurtigere.

Da skaberne af Express står bag Koa, er deres mål og muligheder ret ens. Den største forskel er Koas lethed og enkelhed – det tilbyder ikke routing eller templateringsfunktionalitet, men fokuserer snarere på middleware.

Koa community er betydeligt mindre sammenlignet med Express, hvilket i nogle tilfælde kan gøre det lidt sværere at bruge.